Tuesday, November 27, 2007

Η εθνική μας λήθη


Το 1882 ο γάλλος θετικιστής φιλόσοφος με ρομαντικές επιρροές Ernest Renan σε διάλεξη του στη Σορβόνη με τον τίτλο "Τι είναι Έθνος" ανάμεσα σε άλλα δήλωνε πως "... η ουσία του έθνους είναι να έχουν όλα τα άτομα πολλά κοινά σημεία, κι επίσης να έχουν όλοι ξεχάσει μερικά πράγματα. Κανένας γάλλος πολίτης δεν ξέρει αν είναι Βουργουνδός, Αλανός, Ισπανοάραβας ή Βησιγότθος. Κάθε γάλλος πολίτης πρέπει να έχει ξεχάσει τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου..."
Ήταν λοιπόν φανερό από τότε πως η κατασκευή της εθνικής ταυτότητας και η δημιουργία της συλλογικής εθνικής μνήμης προυποθέτει τη λήθη όλων εκείνων των στοιχείων που αντιμάχονται τους συστατικούς της μύθους.
Το νέο βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου (μέλους της συντακτικής ομάδας ΙΟΣ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία") "ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ Η ξεχασμένη πλευρά μιας δεκαετούς εθνικής εξόρμησης 1912-1922" αναφέρεται στις αγνοημένες συνήθως από την επίσημη Ιστορία και εθνικιστική παραφιλολογία, βιαιότητες όλων των εμπολέμων κατά των αλλοεθνών αμάχων στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία. Επισημαίνει δε πως οι εκκαθαρίσεις των "αλλογενών" δεν υπήρξαν πουθενά μια απλή παράπλευρη συνέπεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων αντιθέτως υπήρξαν συστατικό στοιχείο της διαμόρφωσης των συγχρόνων "εθνικά αμιγών" κρατών.

2 Comments:

At 1:39 PM, Blogger Unknown said...

Αν κατά τον Renan «η ουσία του έθνους είναι να έχουν όλα τα άτομα πολλά κοινά σημεία, κι επίσης να έχουν όλοι ξεχάσει μερικά πράγματα», ημείς οι Νεοέλληνες διαφέρουμε στο ότι έχουμε μερικά κοινά σημεία κι έχουμε ξεχάσει πολλά πράγματα...

 
At 2:14 PM, Blogger doctor said...

Δεν γνώριζα την ύπαρξη του βιβλίου το οποίο και θα προμηθευτώ εντός των ημερών.

1000 ευχαριστώ.

Doc

 

Post a Comment

<< Home