Saturday, September 08, 2007

Ο εφιάλτης της Κασσάνδρας (updated)



Όταν οι Έλληνες κατέλαβαν την Τροία, την παρέδωσαν στις φλόγες. Η θρυλική πόλη εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Ελάχιστα ερειπία βρίσκονται σήμερα στη θέση της.Για τον Βιργίλιο, κατά τον οποίο πατρίδα των ιδρυτών της Ρώμης είναι η Τροία, δικαίωση της βιασμένης-πυρπολημένης πόλης αποτελεί η ίδρυση της αιωνίας πόλης. "Η Τροία έπεσε για να γεννηθεί η Ρώμη", για να φτάσει ο Αινείας πρόσφυγας εκεί.
Η Ιστορία εις τούτο συνίσταται πρωταρχικώς, να συμφιλιώνει το παρόν με τη φρίκη των εγκλημάτων και των βασάνων του παρελθόντος αποδίδοντας τους ένα σκοπό που να τα δικαιώνει στη συνείδηση των ανθρώπων.
Διαβάζω πως για τον Γούντι Άλεν, που παρουσίασε στη Βενετία την ταινία του "«Cassandra΄s dream» ο χρόνος δεν είναι Ιστορία αλλά δύο σαγόνια που καταβροχθίζουν τα πάντα.
"Αν οι επιστήμονες επαληθευθούν, τότε τα ψωμιά του πλανήτη είναι λίγα. Με μια καταστροφή δεν θα μείνει τίποτα. Ούτε Σοφοκλής, ούτε Μπέργκμαν, ούτε Σπίλμπεργκ, ούτε Τσέχωφ, ούτε Γούντι Άλεν. Τρέχουμε σαν παράφρονες με κατεύθυνση το απόλυτο κενό."
"Αν το καλοεξετάσεις, η ζωή δεν έχει κανένα νόημα (meaningless). Γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε περιμένοντας τον θάνατό μας. Το μόνο καλό που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε τίμιοι, ειλικρινείς και ηθικοί."
Γεμίζοντας λοιπόν κι εγώ το κενό (μιας Ιστορίας που πάλαι ποτέ νοηματοδοτούσε παρελθόν, παρόν και μέλλον) ανάμεσα σε άλλα και με τούτο δω το μπλογκ για να μην τρέχω σε κομπογιανίτες και ψυχαναλυτές εικάζω το πεπρωμένο της καμένης γης.
Τουριστική βιομηχανία, αυτοκινητόδρομοι,εξοχικά και χωράφια που θα παράγουν πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα . Όλα τα άλλα, που ακόμη φυτοζωούσαν εκεί, σε πλανητικό πλέον επίπεδο αποτελούν αναχρονισμό που του πρέπει να εκλείψει. Το μέλλον μοιάζει να μας επιφυλάσσει το νέο υπερ-αστικό εκσυγχρονισμό στοιβαγμένους σε μεγα-πόλεις με τροφές συνθετικές για τους εξαθλιωμένους ξεριζωμένους και βιολογικά γκουρμέ για τους προνομιούχους τουρίστες του πλανήτη.
Τι μένει;
Μήπως να προσπαθούμε να είμαστε τίμιοι, ειλικρινείς και ηθικοί χωρίς ελπίδα;

ΥΓ. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις! Μαθαίνω κυριακάτικα πως σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους "Υπάρχει η δυνατότητα καλλιέργειας μονάδων βιοκαυσίμων από συγκεκριμένο φυτό, το οποίο ευνοείται ιδιαίτερα από το μικροκλίμα της Ηλείας, έχει ζωή έξι μηνών και χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παραγωγή ενέργειας. Προτείνεται, μάλιστα, το κτίσιμο μικρών εργοστασιακών μονάδων σε λογικές αποστάσεις από τον τόπο παραγωγής."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home